Nabi Allah Idris Bersama Malaikat Izrail

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

.

DIZIARAHI MALAIKAT

Suatu ketika Nabi Idris a.s telah dikunjungi oleh Malaikat Izrail dan bertanya Nabi Idris a.s, katanya: “Hai malaikat Izrail, engkau datang ini untuk mencabut nyawa atau untuk menziarahiku?.”

Kata Malaikat Izrail: “Aku datang untuk menziarah mu dengan izin Allah.”

Kata Nabi Idris kepada Malaikat Izrail: “Hai Malaikat Izrail, saya ada keperluan dan kepentingan kepadamu.”

Kata Malaikat Izrail “Kepentingan apa itu?”

Jawab Nabi Idris “Kepentingan denganmu iaitu supaya engkau mencabut nyawaku dan kemudian Allah menghidupkan kembali sehingga aku dapat beribadah kepada Allah setelah aku merasakan sakaratulmaut.”

Kata Malaikat Izrail: “Sesungguhnya aku tidak akan mencabut nyawa seseorang melainkan mendapat izin Allah.”

.

Maka Allah SWT memberi wahyu kepada kepada Malaikat Izrail agar dia mencabut nyawa Nabi Idris, maka seketika itu Malaikat Izrail mencabut nyawa Nabi Idris a.s.  Maka Malaikat Izrail menangis atas kematian Nabi Idris sambil memohon kepada Allah SWT agar Allah menghidupkan kembali Nabi Idris a.s.

.

Kemudian Allah SWT mengabulkan permohonan Malaikat Izrail, maka Nabi Idris hidup kembali. Malaikat Izrail bertanya kepada Nabi Idris a.s.: “Hai saudaraku, bagaimana rasanya sakaratulmaut itu?”

Kata Nabi Idris a.s: “Sesungguhnya rasa sakaratulmaut itu saya umpamakan binatang hidup yang dilapah kulitnya (dibuang kulitnya semasa hidup-hidup) dan begitulah rasanya sakaratulmaut bahkan lebih seribu kali sakit.”

Kata Malaikat Maut: “Secara halus dan berhati-hati aku mencabut nyawa yang seperti itu selama-lamanya.”

.

.

Nabi Allah Idris A.S. Melihat Neraka

Kemudian Nabi Idris a.s berkata lagi pada Malaikat Maut: “Hai Malaikat Maut, saya ada keinginan lagi dengan engkau iaitu saya ingin melihat Neraka Jahanam sehingga saya boleh beribadah kepada Allah dengan bersungguh-sungguh setelah melihat belenggu, rantai-rantai embera jengking yang menyengat orang-orang yang ada di Neraka Jahanam.”

Kata Malaikat Maut: “Bagaimana saya boleh pergi ke Neraka Jahanam tanpa izinAllah.”

Maka Allah SWT ember wahyu kepada Malaikat Maut dengan firman: “Pergilah engkau ke Neraka Jahanam bersama-sama Nabi Idris a.s.”

.

Malaikat Maut pun pergi ke Neraka Jahanam bersama-sama Nabi Idris kemudian Idris melihat segala macam seksaan yang diciptakan Allah SWT untuk musuh-musuhNya yang berupa belenggu, rantai-rantai daripada neraka dan kala jengking serta ular dengan api-api yang menyala dan kayu zakum dan air yang sangat panas untuk diminum oleh ahli neraka tersebut.

.

.

Nabi Allah Idris A.S. Melihat Syurga

Setelah kembali Nabi Idris berkata lagi kepada Malaikat Maut. “Hai  Malaikat Maut, saya ada keinginan lagi dengamu iaitu saya ingin melihat syurga sehingga saya boleh tambah meningkatkan amal ibadah.”

Lalu Malaikat Maut berkata:  “Bagaimana boleh saya bersamamu ke dalam syurga tanpa izin Allah.” Maka Allah memberi izin pada Malaikat Maut untuk pergi berdua dan berhenti dekat pintu syurga.

.

Maka Nabi Idris melihat di dalamnya nampak bermacam-macam nikmat dan istana besar lagi indah dan beberapa anugerah yang berharga, juga tumbuh-tumbuhan serta buah-buahan yang beraneka warna dan rasanya berbeza-beza.

.

Nabi Idris berkata: “Hai saudaraku, saya telah merasakan sakitnya sakaratulmaut, saya telah melihat Neraka Jahanam yang didalamnya bermacam-macam rupa seksaan dan azab neraka maka mohonlah engkau kepada Allah agar Allah mengizinkan saya untuk masuk syurga dan minum airnya agar hilang rasa sakitnya sakaratulmaut di tenggkorakku ini dan juga terhindar daripada seksaan Neraka Jahanam.”

.

Maka Malaikat Izrail minta izin kepada Allah lalu mengizinkannya, kemudian masuklah meraka berdua ke alam syurga lalu keluar. Kemudian Nabi Idris masuk lagi ke dalam syurga dan meletakkan seliparnya di bawah pokok kayu di dalam syurga. Nabi Idris berkata kepada Malaikat Izrail: “Hai Malaikat Maut, selipar saya tertinggal di dalam syurga di bawah pokok kayu, maka kembalikanlah saya ke dalam syurga,”

.

Maka Nabi Idris masuk ke syurga dan tidak mahu keluar lagi dari syurga. Maka berteriaklah Malaikat Izrail memanggil Nabi Idris agar keluar dari syurga. “Hai Idris, keluarlah engkau dari syurga.”

Nabi Idris pula tetap tidak mahu keluar. Allah SWT telah berfirman: “Tiap-tiap orang mesti merasakan sakaratul maut, sedang saya sudah merasakan sakaratulmaut.” Dan Allah SWT berfirman lagi maksudnya: “Tidak ada diantara kamu sekelian kecuali mereka itu memasuki (neraka/syurga) sedang aku pernah memasuki neraka” maka Allah SWT pun berfirman lagi yang maksudnya: “Dan tidaklah mereka itu dikeluarkannya.” (keluar daripada syurga).”

.

“Siapakah yang mengeluarkan saya dari syurga?” sedangkan Allah SWT telah memberi wahyu kepada malaikat Maut. “Tinggalkanlah dia (Nabi Idris), sesungguhnya Aku telah memutuskan dia di zaman azali lagi bahawa sesungguhnya dia (Nabi Idris) tergolong ahli dan penghuni syurga.” Dan Allah SWT telah berfirman kepada rasul-rasulNya tentang kisah Nabi Idris dalam firmanNya yang bermaksud:. “Dan ingatlah olehmu cerita-cerita dalam kitab Nabi Idris a.s dan seterusnya.”

.

.

.

والله أعلم بالصواب

Wallahu A’lam Bish Shawab

 (Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)

.

.

Artikel Berkaitan:

.

1.  Kisah Nabi Allah Idris a.s.    (Klik Di Sini)

2.  Nasihat Dan Pengajaran Nabi Idris a.s.  (Klik Di Sini)

.

.

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه

.

 


Advertisements
Categories: Nabi Allah Idris AS | Label: , , , , , , , , , , , , , | Tinggalkan komen

Navigasi kiriman

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

%d bloggers like this: